Thursday, January 17, 2013

FUHHH!!! 5 KEDAI AKU JEJAK....

Asalamualaikum semua..

Nie adalah entry penat n hampir geram okeh..hahaha..

Siang td lepas blk keja dgn semangat nyer nk pegi jahit tepi veil nikah aku..

KEDAI 1 (TMN RIA JAYA)

tokey: ya mau apa?
aku: i mau jahit tepi sama jahit kelim..
tokey: mana?

aku pn dgn semangat kuarkan veil aku besama tudung contoh...tokey pn tgk kain aku..n tokey pn cakap

tokey: i x dak ini mesin jahit tepi halus..ini kain pn mesin i x leh jahit kelim nanti kain pecah..i  bgtau siap2..
aku: kain pecah? *wat muka blur sbb mmg x paham.. 
aku: x pa la tokey,tq...

sambil bejalan p kt keta aku dok pikir kain pecah?mcm mn..sungguh blur aku..aku pn meneruskan pejalanan ke kedai cina yg aku biasa antar baju dgn harapan dia blh tlg jahit utk aku..

KEDAI 2 (SP PLAZA)

tokey: yes?
aku: i mau jahit tepi halus sama jahit kelim ini tudung..* sambil kuarkan sample tudung tunjuk nk jahit mcm mn..
tokey: i x da ini mesin jahit tepi halus..
aku: mcm ini atas blh jahit?
tokey: x blh jugak..
aku: ok..* dgn muka kecewa..
aku: uncle tau mn kedai yg blh jahit tepi halus ini mcm?
tokey: u p sana stesen bas,i pn antar sana kedai jahit tepi halus..
aku: itu kedai juai benang itu ka?
tokey: ha itu kedai hujung sana..
aku: tq uncle..* dgn muka sedikit ada harapan..

misi diteruskan...

KEDAI 3 (STESEN BAS)

masuk kedai nie kena tunggu gak la sbb uncle n aunty tu dok sibuk menjahit n besembang n nyonya mn ntah..

tokey: ini u punya ka?
aku: ya..mau jahit tepi halus ini mcm.. * sambil kuarkan tudung sample..
tokey: boleh..
aku: ini mcm halus blh? * sambil tunjuk tudung sample lg..hahaha
tokey: boleh..* sambil bgn pegi cari benang match ngn warna veil aku..
aku: ok..jahit kasi masuk dlm sikit ye..
tokey: ok tp x blh byk sgt..paling kuat 1 inci..
aku: ikut uncle la..
aku: uncle ini mcm atas blh uncle blh jahit x? * sambil tunjuk tudung sample lg..aku nk jahit kelim pulak bhgn ats..
uncle: sini x blh la..u try p kedai melayu ats,kalu x blh kedai india belakang bawah...
aku: atas ye uncle?
uncle: wat isyarat angguk..malas layan aku dh la tu..
aku: berapa uncle?
uncle: 2.50...

aku bayar duit n blah..nk p kedai atas pulak..

KEDAI 4

aku: kak blh jahit mcm nie x? * sambil kuarkan sample tudung lg..
kak kedai: kak dh nk blk dh la dik..cuba p kedai ujung skali tu..kak tu blh kot jahit mcm nie..
aku: ok..tima kasih..

KEDAI 5

aku kena tunggu jap sbb kak nie tgh solat..

aku: asalamualaikum kak..
kak som: wslm..
aku: kak blh jahit mcm nie x? * sambil kuarkan sample tudung lg..
kak som: jahit kelim nie ke?
aku: x tau la kak jahit kelim ke apa...* sambil gelak cover malu x tau nama apa jahitan tu..ishh..ishh..
kak som: boleh..
aku: boleh kak? * senyum sbb rasa lega..ada jgk yg blh jahit..
kak som: kain?
aku: nie kain dia..kain chiffon..

sambil dok tgk kak som jahit aku pn wat ramah..

aku: sini blh jahit bj nikah ke kak? * aku tanya sbb mata aku merayau merata dlm kedai tgk ada kain lace pesen lama dok gantung..hahaha..
kak som: blh..bj pengantin pn blh..
aku: ooooo...ok la.
kak som: nah siap dah,2 ringgit..

aku bayar,ucap tq n blah...sambil kuar tu sempat aku jeling kedai no.4 tu..x tutup pn lg..mcm2..

akhirnya berjaya jugak aku selesaikan jahit tepi n jahit kelim veil aku..mencabar sungguh habaq kau..5 kedai aku jejak semata-mata nk jahit tepi ngn kelim je..kalu x de gak yg nk jahit td aku x tau la nk wat mcm mn..last pecubaan cina kt tmn tmpt tinggal aku la..tp nasib baik berjaya jugak...penat btl..

sekian la entry panjang lebar ini..

- L.A.L.A -

p/s: tgh pikir nk design mcm mn veil nikah nie..fenin2..












13 cerita2:

s h a said...

Gigihnya lala.Hehe.Alhamdulillah jumpa.Saba je la.X jmp design lg ke?Sha bese google.Yang berkenan trus sha print nak buat contoh inspirasi. :)

EIKA said...

hehehehe...xpa.dugaan 2 lala oi!!t kawin jgn lupa jemput ika lak taw :P

fatehamohamed said...

tu dia lala..nak jahit tepi punya pasai..takpe3..dugaaan org katee.hasilnya mesti gojes nnt..heee

Wani said...

haahahaha..tukang jahit mmg cam tu perangai..sbb tu kite beli mesin sndiri..hihihhiihihhihihi

orked violet @ SYA said...

adventure toL ek! hehehe

tp sbb Sya xtaw mjahit Lngsng, so Sya xpaham jahit keLim tu ap.. huhu

xde teaser??? =)

shu said...

risau pulak bca cerita Lala..mcm mncbr btul nk wt diy veil sndri..sy xstart apa2 lg..huhu..

A.N.A said...

sha:dh google tp semuanyer d.i.y hebat2..x terbuat dek tgn lala yg mcm kayu nie..hahaha

A.N.A said...

eika:insyaAllah lala jemput..kita dekat je kan..

A.N.A said...

teha:tu la,nk jahit tepi je..merata kedai pegi..hasil nyer gojes?ntah2 hancus dpt kt tgn lala yg keras nie dear..huhuhu

A.N.A said...

wani:kt umah ada mesin jahit mak punya tp al maklum la lala x reti jahit..mak pulak bz,mak pn dh lama x menjahit..dr lala hancur kn kain baik lala hantar kedai..hehehe

A.N.A said...

orked: lala pn x tau menjahit..sbb tu masa nk mintak jahit kuarkn sample tunjuk nk jahit mcm mn..hahaha..

A.N.A said...

shu: huhuhu..jahit siap2..nanti tinggal nk d.i.y jer..

ana raisya said...

dasyt byk..tp baik pe tokey2 tu bg kat peniaga lain rezeki hihi

Post a Comment

Sila cerita2 ye..(^_____^)

Recent Visitors

© 2013; Angan-angan Lala | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger