Sunday, June 5, 2011

SAYA TERINGIN MENIKAH DI RUMAH TAPI......

Semangat meng"update" dtg berkobar2 dlm diri lala...hahaha.*begitu poyos sungguh..dushh..maaf ye,lala sedikit meroyan..huhuhu...Td semasa balik dr keja lala lalu dpn masjid di kwsn perumahan lala(utk sampai umah lala,harus lalu di depan masjid),sambil drive,sambil jeling ke dalam masjid dan lala nampak ada pasangan pengantin sedang dinikahkan..*sambil drive sambil teruja sorang2 okeh..dan2 rasa gediks x sabar nk menikah.

Lala mahu dan teringin menikah di rumah tp x boleh :-
  1. Di tmn kawasan perumahan lala semua pengantin perempuan(samada harus@wajib) menikah di masjid TBB
  2. Emak ckp x pernah lg tgk mana2 pengantin perempuan di tmn lala menikah dirumah..
  3. Imam masjid merangkap tok kadi x mau dtg rumah
Huhuhu...byk kali lala meluahkan rasa kepada mak yg lala nk menikah di rumah tp mak kata x boleh di taman kita..sedih..tp x pe..nanti nk suruh ayah tolong tanyekan imam masjid merangkap tok kadi tu boleh x menikah di rumah...

Kenapa lala nk menikah di rumah?
  1. Lala rasa lebih mudah sbb lala x perlu rushing nk bekejaran ke masjid lepas selesai sesi berhias cantik..(bedasarkan dr pemerhatian masa kwn lala bernikah di masjid)
  2. Memudahkan ayah & saksi(saudara mara)
  3. Tok kadi boleh menjamu selera selepas menikahkan encik kawan & lala (ye ke mcm tu)
  4. Memudahkan rombongan family encik kawan utk berehat,x perlu nk bertenggek di sekitar kwsn masjid sementara nk menunggu ketibaan bakal pengantin perempuan..
  5. Boleh duduk di atas pelamin yg cantik (niat sedikit gediks)
  6. Mengurangkan gemuruh encik kawan.. ( x tau la encik kawan gemuruh ke x,mn la tau masa hari lala menikah,ada pasangan lain jugak ke nk menikah)
Tu je la yg lala boleh fikir wat masa nie....tp ada jugak kebaikan menikah di masjid..
  1. Bernikah di rumah Allah yg suci
  2. Keadaan dan kawasan yg lebih selesa & luas
  3. Usai pernikahan,boleh lakukan sujud syukur dgn selesa
  4. Suasana yg aman,tenang & selesa utk bakal pengantin merasa suasana pernikahan
  5. Sistem pencahayaan & udara yg selesa
Ape lg ye?tu je lala leh fikir..kalu B2B sekalian ada pendapat yg lain,boleh di keutarakan ke depan...hahaha..ayat mcm wat assignment bahasa pulak..Rumah@Masjid?mana jd pilihan...

- L.A.L.A -

p/s: kalu boleh menikah kt rumah,lala lompat bintang..hehehe

8 cerita2:

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

ala....masjid pon ok la...tp masalahnye time period la...takleh nak hadir kat masjid...

mcm org...rumah btul2 sebelah surau...wpn boleh buat kat rumah....nak buat kat surau sbb ntahla...lg feel kot kawen kat rumah ibadah...pernikahan pon satu ibadah kan....(^^)

A.N.A said...

CL: a'ah..masa period tu yg susah kn..hati skang 50-50..samada mahu di rumah@masjid tp lala rasa lebih berat menikah di masjid sbb rumah Allah yg sgt suci kn..menikah di rumah hanya keinginan..

Rilla said...

Rilla pun suka buat kat rumah sebab senang. Lagi pun bab-bab adab kena jada bila masuk masjid ni. Kang tetiba ada orang terngumppat ke, period ke, kan tak elok tu.

A.N.A said...

Rilla:tgh pening nie..hehehe..tp ape2 kena bincang ngn my parents n my encik gomok..

p jane said...

saya pun suka nikah kat umah. tp kat tmpat saya tok kadi tak nak nikah kat umah. kena datang masjid. dan bukan masjid kampung saya, kg lain sbb tok kadi nak sekaligus dengan pasangan lain. tp dalam mukim/kawasan yg sama... tp masjid jauh juga dari umah. so agak rumit juga.... walau apa pun cuma berdoa yg terbaik agar majlis lancar... (^__^)

veesakura said...

agaknyer ms hari nikah lala tu, ramai pengantin lain jugak kot. i dah book tok imam, nasib baik die bley kowtim, buat kat umah. sebab memang dah sah2 time tu i period. takmo tanggung risiko. pe pon, harap majlis u berjalan lancar ya. amin..

A.N.A said...

vee:x tau la..hehehe..seronok kn leh menikah kt rumah..2 la,x tau la masa nikah tu time period ke x..kalu ye,mau haru n x selesa la jawapnye....nk nikah lmbt lg,insyaAllah awal tahun depan..tp nk nk kena survey gak la leh nikah ke x kt umah..huhuhu..lala harap majlis vee pn berjln lancar..amin

veesakura said...

tu la. dapat merasakan akan tidak selesa nanti. just harap bukan kene ari2 yang banyak la. hihihi

Post a Comment

Sila cerita2 ye..(^_____^)

Recent Visitors

© 2013; Angan-angan Lala | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger